Τετάρτη, Ιουλίου 05, 2006

Η βιντεοτέχνη γιορτάζει



6, 7 και 8 Ιουλίου 2006 - Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας
Προβολές, happenings, συναυλίες


Η διαδικασία υποβολής συμμετοχών στο festival μηδέν ολοκληρώθηκε με επιτυχία, γεγονός που υπόσχεται ένα πλούσιο και άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα προβολών στη φετινή 2η γιορτή της video δημιουργίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Ιουλίου στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, με κεντρικό σύνθημα «ξεκίνα απ’ το μηδέν».
Στις δυο ημέρες των προβολών (Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Ιουλίου, 9 μ.μ., πλατεία Αμφείας) θα προβληθούν περισσότερα από 60 video διαφορετικών αισθητικών και εννοιολογικών προσεγγίσεων από δημιουργούς κάθε ηλικίας. Το φεστιβάλ θα συνεχιστεί το Σάββατο 8 Ιουλίου (9 μ.μ., πλατεία Αγίων Αποστόλων) με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Γκρατσιέλλας Κανέλλου “The Approaching of the Hour” (ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται την αγγλόφωνη ποπ / ροκ ελληνική σκηνή μέσα από την ζωή και την πορεία του συγκροτήματος Raining Pleasure) και την παρουσίαση του οπτικοακουστικού δρώμενου «Αλοιώσεις» των Άκη Δαούτη (Live electronics), Σωτήρη Δαλιάνη (Video performance), Saxy Bee (Σαξόφωνο) και Γιάννη Νικολετόπουλου (Κρουστά).
Στο κυρίως μέρος των προβολών, μεταξύ άλλων, πρόκειται να παρουσιαστούν έργα από σημαντικούς εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων εικαστικών (Ανδρέας Σάββα, Ιωάννα Μύρκα, Νίκος Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Μπασδέκη, Παναγιώτα Τζαμουράνη κ.α.), πολλοί από τους οποίους έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε αξιόλογες διοργανώσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Αρκετοί από τους Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φετινό festival μηδέν είναι φοιτητές ή απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Τμήματος «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών καθώς και φοιτητές που πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρώπη.
Στο πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνονται έργα που διαπραγματεύονται τον ίδιο τον άνθρωπο, προσωπικά βιώματα, το αστικό τοπίο και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό, καθώς και έννοιες όπως ο χρόνος και η μνήμη. Άλλα έργα προσεγγίζουν, εικαστικά, γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο του 21ου αιώνα, θέτοντας ερωτήματα για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα (Γιάννης Κωνσταντίνου, Χριστογιάννης Κουφόπουλος).
Ξεχωριστές είναι και οι συμμετοχές καλλιτεχνών που προέρχονται από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών (Γιώργος Νάσιος, Vogler, Μάνος Γεωργακόπουλος) με video που εκτός από εικαστικό παρουσιάζουν και ιδιαίτερο τεχνικό ενδιαφέρον.
Από το φετινό festival μηδέν δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Τρίπολης, οι οποίοι συμμετέχουν με την ταινία animation «Σουρεαλιστική περιπέτεια», που δημιούργησαν με την καθηγήτρια των Εικαστικών και καλλιτέχνιδα Γιούλα Παπαδοπούλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συμμετοχές από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα θα προβληθούν έργα από τις εξής χώρες: Κορέα, Βραζιλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Εσθονία, Αρμενία, Πολωνία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Καναδάς.
Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών που θα φιλοξενηθούν στο festival μηδέν θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες.



Η επανοικειοποίηση της εικόνας


Το festival μηδέν, το πρώτο αφιέρωμα στη video δημιουργία που πραγματοποιείται στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, είναι μια πρωτοβουλία για τη διάδοση και καλλιέργεια της ελεύθερης έκφρασης, σε μια εποχή όπου η εικόνα διαδραματίζει όλο και πιο κυρίαρχο ρόλο.
Με κεντρικό άξονα τη βιντεοτέχνη και μέσα από την ανάπτυξη ενός συνόλου δραστηριοτήτων το festival μηδέν φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πόλο αλλά και την υποδομή μιας νέας αισθητικής εξωστρέφειας, με στόχο την ενεργοποίηση της κοινότητας σε μια κατεύθυνση παραγωγής καλλιτεχνικού έργου και αδιαμεσολάβητης έκφρασης.
Το festival πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, ενώ συνεργάζεται με το Athens Video Art Festival και το Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό «Φούρνος».
Χορηγοί:
Bussolaki! café-bar, eXel group, www.kalamataonline.gr, VANGEL κόσμημα, μεζεδοπωλείο Κατελάνος, café Στοά Λόντου, Κουζίνα του Γ. Κούμανη, ΕΥΜΕΛΕΙΝ, …στο κύμα, ΠΑΝΘΕΟΝ café-bar, μυλόπετρα, Hobo beach bar, Βότρυς, Αυτοκίνητα Βασιλόπουλος.
Χορηγοί Επικοινωνίας:
Στην Μπρίζα, CULTure, qwerty studios

Πληροφορίες: www.festivalmiden.gr, info@festivalmiden.gr