Σάββατο, Ιουνίου 23, 2007

Μιλώντας με μικρά παιδιά για την υιοθεσία τους





Μαίρη Γουότκινς και Σούζαν Φίσερ
Μιλώντας με μικρά παιδιά για την υιοθεσία τους

Μετάφραση: Ελένη Αστερίου

Σελ.: 362, τιμή: 23 ευρώ
ISBN: 978-960-89025-6-5
ΕΚΔΟΣΕΙΣ GEMA

Από τις εκδόσεις GEMA κυκλοφόρησε το εξαιρετικό βιβλίο Μιλώντας στα μικρά παιδιά για την υιοθεσία τους που ο διεθνής Τύπος το χαρακτήρισε «σοφό και γεμάτο συμπόνια, που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι γονείς υιοθετημένων παιδιών» και που πρέπει επίσης «να προστεθεί στη βιβλιοθήκη όλων όσοι εργάζονται με τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Οι συγγραφείς, Μαίρη Γουότκινς και Σούζαν Φίσερ, κλινική ψυχολόγος και ψυχίατρος αντίστοιχα, (θετές μητέρες και οι δύο), έχοντας βαθιά γνώση του θέματος, προετοιμάζουν τους γονείς για τις συζητήσεις με τα παιδιά τους σε ό,τι αφορά την υιοθεσία τους. Και επίσης εξετάζουν αναλυτικά και με κριτική διάθεση μερικές από τις πιο πρόσφατες έρευνες που αφορούν την υιοθεσία.

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αποτελείται από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αφηγήσεις είκοσι γονέων για τις συνομιλίες με τα παιδιά τους, ηλικίας δύο έως δέκα ετών, σχετικά με την υιοθεσία τους.
Οι συνομιλίες αυτές, γεμάτες ζεστασιά και συχνά χιουμοριστικές, προσφέρουν για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό μια βαθιά γνώση της πραγματικής σχέσης ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς τους και δείχνουν πολύ παραστατικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι σημαίνει να μοιράζονται την εμπειρία της υιοθεσίας.

Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγικό κείμενο της Σταυρούλας Παναγοπούλου (κοινωνική λειτουργός στη Διεύθυνση Πρόνοιας του Ανατολικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών), το οποίο αναφέρεται στη σχετική ελληνική νομοθεσία και στις υπηρεσίες από τις οποίες μπορεί να αναζητήσει κανείς θετό τέκνο.

Οι συγγραφείς:

H Μαίρη Γουότκινς είναι κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια στο Pacifica Graduate Institute της Σάντα Μπάρμπαρα και συγγραφέας των έργων Waking Dreams και Invisible Guests: The Development of Imaginal Dialogues.

H Σούζαν Φίσερ είναι ψυχαναλύτρια, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και μέλος του Ινστιτούτου Ψυχανάλυσης του Σικάγου. Συνέγραψε το έργο To Do No Harm: DES and the Dilemmas of Modern Medicine.