Σταύρος Σοφιανόπουλος Ζωντανά στο Γαλλικό Ινστιτούτο 21 Σεπτεμβρίου
Ο Σταύρος Σοφιανόπουλος εμφανίζεται στις 21 Σεπτεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε μια βραδιά Ορχηστρικής μουσικής. Η συναυλία θα λάβει χώρα στη αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου και ο Σοφιανόπουλος θα έχει μαζί του εννεαμελή ορχήστρα με πιάνο, κοντραμπάσο, τρίο εγχόρδων, μαντολίνο, όμποε, κλασική και ακουστική κιθάρα.
Οι συνθέσεις που θα ακουστούν προέρχονται από θέματα της Ελληνικής μουσικής ιστορίας και είναι άλλοτε λυρικές και άλλοτε ρυθμικές, βασισμένες σε «λαϊκούς» δρόμους και ενορχηστρωμένες λιτά με κλασική τεχνοτροπία. Μέρος της συναυλίας θα καλυφθεί από τις συνθέσεις των προσωπικών album του, «Ο Χορός Του Πυθέα», 2004, και του νέου album, «Κέρασμα», 2006, και αλλά και από τις συνθέσεις του soundtrack «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί – Ο Μπαμπάς Μου» από το 2003.
Η βραδιά ξεκινά στις 21.00
Είσοδος Ελεύθερη
Γαλλικό Ινστιτούτο: Οδός Σίνα 31 (210 3398600)
Βιογραφικό
Η Μουσική, ως μορφή τέχνης, περιγράφει με ένα μοναδικά χαρακτηριστικό τρόπο τη καθημερινότητα και τα συναισθήματα του εκάστοτε δημιουργού της. Η Τέχνη αυτή είναι καθαρά βιωματική γιαυτό και ο δημιουργός της μουσικής έχει πολύ στενή και ιδιαίτερα προσωπική σχέση μαζί της. Η Μουσική για τον Σταύρο Σοφιανόπουλο είναι το αποτέλεσμα έμπνευσης η οποία προέρχεται και από τα συχνά ταξίδια και τη στενή σχέση που απέκτησε ο καλλιτέχνης με το θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. «Είναι ένας χώρος λιτός και απέριττος» λέει ο Σοφιανόπουλος «Είναι μια αέναη πηγή ζωής, φωτός και ενέργειας. Ένας χώρος όπου η ένταση και η γαλήνη εναλλάσσονται συνεχώς» Τα στοιχεία αυτά είναι παραπάνω από διακριτά στο έργο του Σταύρου Σοφιανόπουλου. «Ένα νοηματικό ταξίδι που περιγράφει τη προσπάθεια, την έρευνα, τη τόλμη αλλά και την αμφιβολία» περιγράφει ο ίδιος ο καλλιτέχνης τη μουσική του. «Όλα αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία είναι η αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης» καταλήγει...
Η αρχή στο έργο του Σοφιανόπουλου έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 80 και περιλάμβανε σπουδές και ζωντανές εκτελέσεις μουσικής σε Αθήνα και Χανιά. Στη δεκαετία του 90 συνέθεσε μουσική για διαφημίσεις, ηχογράφησε τις πρώτες του συνθέσεις για λογαριασμό του 2ου Προγράμματος της ΕΡΑ και έως το τέλος της δεκαετίας έπαιξε ζωντανά προσωπικά του έργα για πιάνο, μπάσο, κλασική κιθάρα, πλήκτρα και τσέλο. Το 2000 ήρθε η ευρύτερη αναγνώριση με τη σύνθεση της μουσικής της ταινίας της Πέννυ Παναγιωτοπούλου, «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί – Ο Μπαμπάς Μου» και αργότερα ο Σοφιανόπουλος επένδυσε μουσικά μέρος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κολόζη με τίτλο «Αιγαίο Νυν Και Αεί» (προβλήθηκε το 2003 από τη ΝΕΤ) Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε εμπορικά και το Soundtrack της ταινίας «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί – Ο Μπαμπάς Μου» ενώ το 2004, κυκλοφόρησε και η πρώτη προσωπική δουλειά του Σταύρου Σοφιανόπουλου με τίτλο «Ο Χορός Του Πυθέα». Το 2006, τον Ιανουάριο, ο Σταύρος Σοφιανόπουλος εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ αργότερα κυκλοφόρησε το νέο του album με τίτλο «Κέρασμα».
«Ο Χορός Του Πυθέα» κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρία Ankh και το Akron Studio του Βαγγέλη Φάμπα και περιέχει δέκα ορχηστρικά κομμάτια για πιάνο, κιθάρα, κουαρτέτο εγχόρδων και όμποε. Χαρακτηριστική είναι η κλασσικότροπη και λιτή ενορχήστρωση καθώς επίσης και η ελληνικότητα του έργου το οποίο κινείται σε ένα ομοιογενή γεωγραφικό χώρο, καταφανώς Μεσογειακό. Ο τίτλος του album αναφέρεται στο μυθικό πρόσωπο του Πυθέα και συμβολίζει τη προσπάθεια, την έρευνα, τη τόλμη να ψάχνεις το άγνωστο αλλά και την αμφιβολία. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά μιας ζωντανής ύπαρξης, αντικρουόμενα αλλά αληθινά και ανθρώπινα. Ενορχήστρωση στο album, «Ο Χορός Του Πυθέα», έκανε ο Χρήστος Ξενάκης, πιάνο έπαιξε ο Θόδωρος Κοτεπάνος, έγχορδα έπαιξαν ο Ηλίας Σδούκος, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο Νίκος Βελιώτης, Όμποε έπαιξε η Τίνα Δεσσύλα, κοντραμπάσο ο Βαγγέλης Ζωγράφος και κλασική κιθάρα ο Βαγγέλης Φάμπας, ενώ φιλικά συμμετείχε στην ακουστική κιθάρα ο Αχιλλέας Περσίδης.
Το νέο cd, «Κέρασμα», κυκλοφόρησε το 2006 και περιέχει εννέα ορχηστρικά μουσικά θέματα αλλά και δύο τραγούδια για πιάνο, κιθάρα, κουαρτέτο εγχόρδων και όμποε. Η κυκλοφορία έγινε επίσης από την δισκογραφική εταιρία Ankh. Ο κλασικής τεχνοτροπίας Χρήστος Ξενάκης, χρησιμοποιεί την ορχήστρα με μινιμαλιστικά και αντιστικτικά σχήματα, δημιουργώντας ένα ρυθμικό τοπίο πάνω στο οποίο εξελίσσονται οι μελωδίες. Λυρική διάθεση έχουν και τα δύο τραγούδια που ερμηνεύει η Αθηνά Δημητρακοπούλου. Η ορχήστρα αποτελείται από τους: Χρήστο Ξενάκη (ενορχήστρωση), Θεόδωτο Κοτεπάνο (πιάνο), Τίνα Δεσύλλα (όμποε), Αθηνά Δημητρακοπούλου (τραγούδι), Κωστή Θέο (τσέλο), Γιάννη Αθανασόπουλο (βιόλα), Αριστείδη Χατζησταύρου (κλασική κιθάρα), Βαγγέλη Ζωγράφο (κοντραμπάσο), Αχιλλέα Περσίδη (ακουστική κιθάρα), Γιώργο Παναγιωτόπουλο (βιολί).
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home