Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2007

«Έχετε ποτέ ακούσει να υπάρχει «κατασκευαστής αναμνήσεων» ή «ολοζώντανοι κάκτοι δίπλα στα νεκρωμένα συντριβάνια ;»


¨Ο άνθρωπος είναι τελικά σα τη σαγκρία :
Άλλες φορές δίνει υγεία κι άλλες σε τρελλαίνει…»

Με αυτό το στίχο της Llasa με τον οποίο ξεκινά και το «Κακό και άλλες ιστορίες της νύχτας» ξεκίνησε και την ομιλία του για το βιβλίο, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Τάσος Νεράντζης.
Ο Τάσος Νεράντζης, για όσους δε το ξέρουν, είναι πρόεδρος της Φιλολογικής Λέσχης Νίκαιας εδώ και πολλά χρόνια και θεωρείται ένας από τους καλύτερους ρήτορες - ομιλητές .

Γεμάτη η αίθουσα του Δημαρχείου Νίκαιας , όπου στις 27 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε αυτό το βιβλίο του Αντώνη Παπαδόπουλου, που απέσπασε το βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Επενδυτή το 2006.

Ο Τ. Νεράντζης προσέγγισε τη σουρεαλιστική πλευρά και το «παιχνίδι» με τις λέξεις και τις έννοιες του «Κακού»
«Έχετε ποτέ ακούσει να υπάρχει «κατασκευαστής αναμνήσεων» ή «ολοζώντανοι κάκτοι δίπλα στα νεκρωμένα συντριβάνια ;»
Εικόνες σουρεαλιστικές που είχαμε καιρό να διαβάσουμε και που προδίδουν το ιταλικό παρελθόν του συγγραφέα
«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος» συνέχισε ο Τ. Νεράντζης «είναι Αστράτευτος καθώς δεν το έργο του και το γράψιμό του δεν ανήκουν σε κανένα φιλολογικό κίνημα.
Όσο για το ίδιο το βιβλίο, φλερτάρει με τη ποίηση χωρίς να περιέχει ούτε ένα ποίημα, δεν είναι δοκίμιο αλλά είναι γεμάτο προβληματισμούς και τέλος δεν είναι μυθιστόρημα αν και το κάθε ένα από τα επιμέρους διηγήματα, έχουν μια άρτια μυθοπλασία.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο βιβλίο που αποτελείται από 13 αυτοτελείς ιστορίες, σαν «ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου χωρίς απαραίτητα να υπάρχει η πολλή χαρά ή η πολλή λύπη.
Ο Μπορίς Βιάν, ο Φασμπίντερ και ο Καρυωτάκης που με επηρέασαν» είπε ο συγγραφέας «είναι και οι τρεις διαλυμένοι σε αυτές τις ιστορίες, που δε πρέπει να πάρει κανείς σοβαρότερα, απ’ όσο παίρνουμε ένα λεκτικό παιχνίδι»

Για το βιβλίο μίλησε επίσης ο Μιχάλης Χάνδακας, εκδότης της εφημερίδας «Εν Πειραιεί» ενώ αποσπάσματα διάβασαν οι ηθοποιοί του Ιωνικού Θεάτρου , Μαρία Αμερικάνου, Μαρία Λεβαντή και Ευγενία Πασπαλά.