Πέμπτη, Μαΐου 10, 2007

THERAPY?


Η SpaceRockers
Παρουσιάζει:

THERAPY?

LIVE!
+ Cube

Ενα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της alternative rock σκηνής με φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, ξανά στην Αθήνα!
Τόπος: “ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ” Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκαζι
Ώρα: Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 7.00 μμ
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ
Σημεία Προπώλησης: Ticket House(Πανεπιστημίου 42), www.ticketpro.gr, www.i-ticket.gr, PMW (Πανεπιστημίου 66)
Με την Υποστήριξη του εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών SAE, του περιοδικού FREE και υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Οι Therapy? ξεχώρισαν στη δεκαετία του ’90 αλλά παραμένουν πάντα μάχιμοι και δημιουργικοί. Ηταν και είναι από τα συγκροτήματα που δεν βολεύονται με τις «εύκολες», προβλέψιμες και ασφαλείς λύσεις. Πειραματίζονται διαρκώς και προκαλούν το κοινό, χωρίς να απαρνιούνται το πάθος τους για το σκληρό ήχο, χωρίς να λοξοδρομούν σε μουσικούς δρόμους που δεν τους αφορούν. Με 11 LPs και μια συλλογή στο ενεργητικό τους, οι χαρισματικοί Ιρλανδοί αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζονται παραπάνω από τρία άτομα για να ξεσηκώσουν μερικές χιλιάδες ανθρώπων που εκτιμούν τον ήχο ενός minimal σετ μουσικών οργάνων σε maximum ένταση.
Οι Therapy? επέλεξαν αυτό το όνομα στην αρχή της καριέρας τους επειδή «είναι μικρό κι ευκολομνημόνευτο»(sic).Η συναυλία τους στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι στις 11/5 στο πλαίσιο του Vinyl Stories Festival 2007 θα είναι μεγάλη και… ευκολομνημόνευτη!
ΒIO Therapy?
Οι Therapy? δημιουργήθηκαν το 1989 στην Βόρεια Ιρλανδία από τον Andy Cairns (κιθάρα, φωνή) και τον Fyfe Ewing (τύμπανα). Οι μουσικές τους επιρροές περιελάμβαναν σχήματα όπως: Big Black, Sonic Youth, Rapeman, Hüsker Dü, Butthole Surfers, The Undertones, That Petrol Emotion, Captain Beefheart, Motörhead, Mudhoney, early Metallica, Fugazi, The Stooges, Loop, Funkadelic, Can ενώ άκουγαν και Βελγικό New Beat, Trance, Techno, Hip Hop (Public Enemy) and Jazz (John Zorn). Ο συμμαθητής του Ewing, Michael Mc Keegan, ανέλαβε το μπάσο και έφερε το heavy metal στοιχείο στη μπάντα, επηρεασμένος από συγκροτήματα όπως οι Voivod, Carcass, Napalm Death, Black Sabbath και ακούσματα από τις Grindcore, Black, Speed and Doom Metal σκηνές.
Το πρώτο τους single “Meat Abstract” ήταν η αφορμή για την πρώτη τους περιοδεία στην Αγγλία ως support band των The Beyond. Ανοιξαν επίσης τις συναυλίες των Fugazi, Loop, Ride, Inspiral Carpets, Teenage Fanclub, Ned’s Atomic Dustbin και Tad.
Τα δύο πρώτα άλμπουμ Babyteeth (1991) και Pleasure Death (1992) κυκλοφόρησαν από την βρετανική Wiiija Records κι έφτασαν στην κορυφή των Ιndie Charts σε Βρετανία και Ιρλανδία. Ακολουθεί η πρώτη μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία και το συμβόλαιο με την A&M Records.
To Νurse (1993) μπαίνει στο Top 40 Album Chart της Αγγλίας, με το καταιγιστικό single “Teethgrinder” να ανεβαίνει στο αντίστοιχο Top 30, το συγκρότημα να κάνει περιοδεία στην Αμερική αλλά και τα πρώτα του εξώφυλλα για το NME, το Melody Maker και το Kerrang!.
Ηταν όμως το εκπληκτικό Troublegum (1994) αυτό που εκτόξευσε –και εξαργύρωσε- τη
φήμη των Therapy?. Τα hit singles “Screamage” (από το EP του 1993 ‘Shortsharpshock’ ), “Turn” (από το EP ‘Face The Strange’), “Nowhere”, “Die Laughing”, “Isolation” (διασκευή από Joy Division) και “Trigger Inside” είχαν τέτοιον αντίκτυπο, που το άλμπουμ πούλησε 750.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Οι Therapy? κάνουν περιοδεία στην Αμερική μόνοι τους ή με τους Henry Rollins, Tad και Swervedriver, ταξιδεύουν στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, συμμετέχουν στο Monsters Of Rock στο Donnington. To Τroublegum κερδίζει το βραβείο Best Album του περιοδικού Kerrang! και υποψηφιότητες για Best Rock Act στα MTV Europe Music Awards και Mercury Music Prize. Βλέποντας την απήχηση που είχε στο ευρύ κοινό το εκρηκτικό punk-metal υλικό τους, οι μουσικοκριτικοί άρχισαν να αναφέρονται στο συγκρότημα ως «οι νέοι… Metallica», γεγονός που οι Therapy? διασκέδασαν δεόντως.

Ακολούθησε μια περίοδος που το ίδιο το συγκρότημα αναφέρει κατ’ευφημισμόν ως «τα πέτρινα χρόνια». Εξαντλημένοι, κλείνονται στο στούντιο και γράφουν το σκοτεινό και μελοδραματικό Infernal Love (1995), με τη συνδρομή του τσελίστα/κιθαρίστα Martin McCarrick (ex-Siouxsie And The Banshees), ο οποίος έμελλε να γίνει το τέταρτο μέλος του συγκροτήματος. Τα singles “Stories”, “Loose”, και “Diane” (διασκευή από Hüsker Dü) ανεβαίνουν στο βρετανικό Τop 40. Στο Βέλγιο, τo “Diane” ψηφίζεται Best Single της χρονιάς από το Humo Magazine.
Kάνουν περιοδεία στην Αμερική με τους Girls Against Boys και τον Ozzy Osbourne.
Το 1996, μετά το τέλος της περιοδείας, αποχωρεί από το σχήμα ο Fyfe Ewing, μη μπορώντας να αντέξει την πίεση. Με τον νεαρό Δουβλινέζο Graham Hopkin στη θέση του, το κουαρτέτο, πλέον, ηχογραφεί το άλμπουμ Semi-Detached, το τελευταίο για την A&M.
Η αποδέσμευση από την πολυενθική δισκογραφική και τα διαπλεκόμενα ανανέωσαν το ενδιαφέρον του συγκροτήματος. Το 1999, κάτω από τη βούλα της Ark21, οι Therapy? κυκλοφορούν το πιο πειραματικό, καυστικό αλλά και αντιεμπορικό άλμπουμ, Suicide Pact-You First. Οι πωλήσεις είναι χαμηλές και το ραδιοφωνικό airplay, ελάχιστο. Παρόλα αυτά, οι συναυλίες τους πάνε θαυμάσια, ενώ πολλά rock έντυπα συγκαταλέγουν το Suicide Pact-You First στα καλύτερα της χρονιάς. Το Vision Magazine στη Γερμανία, το κατέταξε στα top 50 άλμπουμ των nineties. Ακόμα και το Rolling Stone το εκθείασε.
Η συλλογή So Much For The Ten Year Plan (2000) περιλαμβάνει κορυφαίες στιγμές του συγκροτήματος ενώ σηματοδοτεί την επιστροφή τους στο «παλιομοδίτικο», ατόφιο rock ‘n’ roll με τα καινούργια κομμάτια “Fat Camp” και “Bad Carma”. Αυτός ο προσανατολισμός έγινε εμφανής στο Shameless (2001). Το single “Gimme Back My Brain” ανακηρύχθηκε single of the week από το Kerrang! και τη Guardian. Το Shameless ήταν το τελευταίο άλμπουμ για την Ark21 και τον Hopkins. Οι Therapy? βρέθηκαν ξανά χωρίς ντράμερ και δισκογραφική. Ο Neil Cooper (ex, The Beyond/Cable) προσχώρησε στο σχήμα το καλοκαίρι του 2002. Ο ενθουσιασμός του αναζωπύρωσε την δημιουργικότητα του συγκροτήματος. Το 2003 κυκλοφόρησαν το High Anxiety (Spitfire Records) κι ένα χρόνο μετά το Never Apologise, Never Again, ένα rock διαμάντι, μια «επιστροφή στις ρίζες» που ενδυναμώθηκε από την αποχώρηση του Martin Mc Carrick. Oι Therapy? είναι τρίο ξανά. Το Never Apologise, Never Again παίρνει και αυτό πολύ καλές κριτικές από τον ειδικό Τύπο (Nieuw Review NL, Metal Hammer, Planet Loud, Kerrang!).
Το τελευταίο τους άλμπουμ One Cure Fits All (2006) ηχογραφήθηκε με τον Pedro Ferriera (γνωστό από τη δουλειά του με τους The Darkness) πίσω από την κονσόλα. Τα βαριά κιθαριστικά ριφ και οι καλοδουλεμένες μελωδίες αποδεικνύουν ότι οι Therapy? παραμένουν παθιασμένοι, ευφάνταστοι και ασυμβίβαστοι ακόμα και στο ενδέκατό τους άλμπουμ. Κομμάτια όπως τα ‘Rain Hits Concrete’, ‘Deluded Sun’, ‘Into The Light’, ‘Our While Noise’ και ‘Dopamine, Seratonin, Adrenaline’ εκλύουν τεράστιες ποσότητες rock ενέργειας κόντρα στα εφήμερα, καταναλώσιμα χιτάκια της εποχής.
Οι Therapy? έρχονται για τρίτη φορά στην Ελλάδα -και μάλιστα στον ίδιο χώρο όπου αποθεώθηκαν πριν από 13 χρόνια- για μια βραδιά όπου το ακατέργαστο, δυνατό, αυθεντικό rock ‘n’ roll θα έχει τον πρώτο λόγο. Aυτόν που του αξίζει!

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Therapy?:
One Cure Fits All (2006)
Never Apologise Never Explain (2004)
High Anxiety (2003)
Shameless (2001)
So Much For The Ten Year Plan 1990 - 2000 (2000)
Suicide Pact-You First (1999)
Semi-Detached (1998)
Infernal Love (1995)
Troublegum (1994)
Nurse (1992)
Pleasure Death (1992)
Babyteeth (1991)

Περισσότερες πληροφορίες:
www.therapyquestionmark.co.uk


ΒΙΟ CUBE
Οι Cube δημιουργήθηκαν το 2003 στην Αθήνα. Επηρεασμένοι από την σκηνή του Seattle, την southern rock αισθητική, αλλά και από συγκροτήματα της ελληνικής αγγλόφωνης σκηνής, προσπαθούν να σπάσουν το καλούπι του ρεφρέν-κουπλέ-ρεφρέν διατηρώντας τη μελωδικότητα τους. Ο ήχος τους καταλήγει να μοιράζεται στοιχεία από τα metal ιδιώματα και το alternative rock της δεκαετίας του ’90, ενώ συχνά παρεκκλίνει και σε πιο funky φόρμες, συνθέτοντας ένα groovy heavy rock αποτέλεσμα.

Οι Cube έχουν συμμετοχές σε αρκετές συλλογές, μια εκ των οποίων κυκλοφόρησε από την βελγική stoner/heavy rock εταιρία Buzzville Records, με group από την παγκόσμια κοινότητα. Έχουν κάνει ζωντανές εμφανίσεις με πολλά συγκροτήματα της σκληρής ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής όπως : Deus Ex Machina, Nightstalker, the Earthbound, Semen of the Sun, Absent Mindead, the Dive, Yellow Devil Sauce κ.α.
Σύντομα αναμένεται να μπουν στο studio για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ.

Οι Cube είναι το ιδανικό συγκρότημα για να ανοίξει την συναυλία των Therapy? στην Αθήνα, στην ανεπίσημη έναρξη του Vinyl Stories Festival 2007.

Περισσότερες πληροφορίες :
www.spinalonga.net/cube/
www.myspace.com/cubegr/