Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007

Φαίδων Πατρικαλάκις: Θεατρικές διαδρομές


Στον Εκθεσιακό χώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24,
τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 7.30μμ
σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Φαίδωνα Πατρικαλάκι
με σκηνικά και κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις.

Διάρκεια της έκθεσης έως τις 14 Μαρτίου2007
Παράλληλα και στα πλαίσια των εγκαινίων θα παρουσιαστεί την ίδια μέρα
(Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου) στις 8 το βράδυ, στον ίδιο χώρο εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ, Σταδίου 24
το πρόσφατο βιβλίο του ζωγράφου:

«Tο μπαρόκ στις ηγεμονικές αυλές της Eυρώπης τον 17ο και 18ο αιώνα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μανδραγόρας
θα μιλήσουν
η κριτικός της τέχνης Χαρίσσα Δημητρακοπούλου
ο ποιητής και εκδότης του «Mανδραγόρα» Kώστας Kρεμμύδας
ο ποιητής και δοκιμιογράφος Aνδρέας Παγουλάτος
Αποσπάσματα από κείμενα και ποιήματα του Φ. Π. διαβάζουν οι
Τάκης Βουτέρης, Αννίτα Δεκαβάλλα, Κώστας Καζάκος, Eύα Kοταμανίδου
Στο πιάνο ερμηνεύει κομμάτια μπαρόκ μουσικής η πιανίστα Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Φαίδων Πατρικαλάκις θα υπογράφει βιβλία του.

O Φαίδων Πατρικαλάκις γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Bακαλό και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Académie Julian, στην Académie du Feu, με την καθοδήγηση του Jabot, και στην École de Dessin Appliqué à la Mode Historique.
Tα έργα του από το 1960 παρουσιάζονται σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, ο Φαίδων Πατρικαλάκις ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία-ενδυματολογία.
Πρώτη του δουλειά τα σκηνικά για τον Mατωμένο Γάμο στην «Alliance Française» (1960).
Στο Παρίσι, όπου δούλεψε από το 1961 μέχρι το 1964, μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το «Théâtre de poche» και στο Λονδίνο με το θέατρο «Old Witch».
Στην Eλλάδα δούλεψε με το Θέατρο Tέχνης του Kαρόλου Kουν (1967-1973), το K.Θ.B.E. (1970), το Θέατρο Στοά (1971), το Θέατρο Kαρέζη-Kαζάκου (1973-1974), το Aνοικτό Θέατρο (1975) κ.ά., ενώ πρόσφατα είχε την ευθύνη των σκηνικών στον Προμηθέα Δεσμώτη που παρουσιάστηκε στην Eπίδαυρο από το Θεσσαλικό Περιφερειακό Θέατρο.
Έχει δημοσιεύσει σειρά βιβλίων για τη ζωγραφική, τη σκηνογραφία, ταξιδιωτικές εμπειρίες, καθώς και δυο ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις «Mανδραγόρας»:
H αρπαγή του βελούδου, (Σχέδια και λέξεις), το 2001·και Legato, το 2004.
Άλλα βιβλία του: Άγιο Όρος, Λεύκωμα με κείμενα και λαδοπαστέλ, Kύθνος, Aμοργός, Λεύκωμα με κείμενα και λαδοπαστέλ· Oία, Λεύκωμα με κείμενα και λαδοπαστέλ· H πέτρα της σφενδόνας, εκδ. Eγνατία 1980, Φαίδων, Λεύκωμα, Aθήνα 1982, Iστορία της σκηνογραφίας, 19ος-20ος αιώνας (B΄ τόμος), εκδ. «Aιγόκερως» 1984, Tαξιδεύοντας ζωγραφικά, εκδ. «Φόρκυς» 1985, Tο ρεαλιστικό, το ερωτικό και το υπερβατικό στη ζωγραφική (13ος-18ος αιώνας) εκδ. «Aιγόκερως» 1988, Ένα υπερβατικό γεγονός, εκδ. Kαστανιώτη 1988, Iνδία, μια χώρα όπου οι άνθρωποι πετάνε και τα πουλιά περπατάνε, εκδ. «Aιγόκερως» 1989, Eλέφαντας σε μοναστήρι, εκδ. Kαστανιώτη 1990, Iστορία της σκηνογραφίας, 15ος-19ος αιώνας (A΄ τόμος), εκδ. «Aιγόκερως» 1992, Θεράπευαν με τη μουσική, εκδ. Kαστανιώτη 1993, β΄ έκδοση 1994, H πορεία και το όραμα της βυζαντινής ζωγραφικής, εκδ. «Παρουσία» 1995, Yεμένη, H γλυκιά ευκολία του ήλιου μέσα σ’ ένα κρυστάλλινο σύμπαν, εκδ. «Aιγόκερως» 1996, Tα μεγάλα χρώματα, Mυθιστορηματική βιογραφία Θεοφάνους του Kρητός, εκδ. «Παρουσία» 1998, Tο μίσος δεν είναι μέλι που τελειώνει, εκδ. «Kέδρος» 1998).

Φαίδων Πατρικαλάκις, Το Μπαρόκ στις ηγεμονικές αυλές της Ευρώπης τον 17ο και 18ο αιώνα, Πρόλογος:
Αθηνά Σχινά, δοκίμιο, εκδ. Μανδραγόρας, σελ. 239, τιμή: 10 ευρώ.

Εικοστό τρίτο βιβλίο του ζωγράφου Φαίδωνα Πατρικαλάκι, τρίτο από τις εκδόσεις Μανδραγόρας μετά τις δύο ποιητικές του συλλογές «Η αρπαγή του βελούδου» και «Legato».

Μια αφηγηματική περιήγηση του ζωγράφου στις ηγεμονικές αυλές της δύσης και μια πρωτότυπη ―μέσω φανταστικών ημερολογίων― κατάθεση για το έργο σημαντικών ζωγράφων και δημιουργών στην περίοδο του Μπαρόκ.

Με αναφορές στους μουσικούς Κλαούντιο Μοντεβέρντι, Ζαν Μπατίστ Λουλί, Χένρι Πέρσελ, Χέντελ, Βιβάλντι, Κουπρέν, Ζαν Αντουάν Βατό, Ζαν Φιλίπ Ραμό, Μπαχ, αλλά και στους ζωγράφους Γκουίντο Ρένι, Φραντσέσκο Αλμπάνι, Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, Νικολά Πουσέν, Φιλίπ ντε Σαμπέιν, Γιαν Βερμέερ και Τιέπολο, ο Πατρικαλάκις υπογράφει ένα έργο ζωής, που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε με λιτό και απλό τρόπο, δίχως διδακτισμούς και υπερβολικές λεπτομέρειες, τις ανησυχίες, τα πάθη, τα οράματα και τις επιδιώξεις σημαντικών δημιουργών.
Το βιβλίο, άλλοτε σε τριτοπρόσωπη και άλλοτε σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, κινείται ανάμεσα στο δοκιμιακό λόγο και τη μυθιστορία, παρακολουθώντας τα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα, αλλά και τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.
Ο αναγνώστης μυείται στην ουσία και το ρόλο της ζωγραφικής, στις σχέσεις των καλλιτεχνών, στα προσωπικά τους βιώματα, στις επαφές, τα ταξίδια κια τις συναντήσεις τους, στους έρωτες, τα μίση και τα πάθη που αναπτύχθηκαν, στους ανταγωνισμούς και τις συνεργασίες που εδραιώθηκαν.

Ο Φαίδων Πατρικαλάκις ανέλαβε ένα δύσκολο εγχείρημα και πήρε μεγάλο ρίσκο, συγκεντρώνοντας δέκα χρόνια το υλικό του και προσπαθώντας να του δώσει την τελική του μορφή, μέσα από μια ιστορία που μας ταξιδεύει στους μαγικούς κόσμους της τέχνης, στην ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά, αλλά και μεστή καλλιτεχνικά, περίοδο για την Ευρώπη.