Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2007

AMMOS_Τις Πέμπτες του Μαρτίου στο Planet Music


Η πρώτη παρουσίαση του τρίτου, ομότιτλου άλμπουμ των ΑΜΜΟΣ θα γίνει τη Πέμπτη 8 Μαρτίου στο Planet Music!
Στον δίσκο συνυπογράφει την παραγωγή η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και τραγουδά και δύο από τα τραγούδια του!
Οι ΑΜΜΟΣ θα βρίσκονται στο Planet Music κάθε Πέμπτη του Μαρτίου, ήτοι 8, 15, 22 και 29 Μαρτίου.

Το 1992 οι Γιώργος Μπουσούνης και Γιώργος Γκίνης δημιούργησαν το συγκρότημα ΑΜΜΟΣ.
To παρελθόν τους περνούσε από συγκροτήματα όπως οι Trespass και Alive She Died, έτσι σύντομα ξεχώρισαν για την αισθητική τους.
Κυκλοφόρησαν τους δίσκους «Γέφυρα Πρώτη» (1998) και «Μάρμαρο και Πέτρα» (2001) και συνεργάστηκαν ως δημιουργοί και ως παραγωγοί με πολλούς γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως την Δήμητρα Γαλάνη, την Τάνια Τσανακλίδου, τον Χρήστο Δάντη, τον Στέλιο Ρόκκο, τον Σάκη Ρουβά, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, την Λένα Αλκαίου, την Νίνα Λοτσάρη και άλλους.
Συμμετείχαν με δυο τραγούδια στο τελευταίο δίσκο της Άλκηστης Πρωτοψάλτη «Να Σε Βλέπω Να Γελάς».
Οι ΆΜΜΟΣ αυτή την εποχή μόλις κυκλοφόρησαν τον τρίτο δίσκο τους με ανανεωμένο σχήμα, με τραγουδίστρια την Αποστολίνα Μιχαηλίδου, με προχωρημένο, ροκ ύφους ήχο και έμφαση στην καλή παραγωγή που πάντα χαρακτηρίζει τις δουλειές τους.
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συνυπογράφει την παραγωγή του CD ενώ ταυτόχρονα χαρίζει την μοναδική της φωνή σε δύο από τα τραγούδια δηλώνοντας πως και η ίδια είναι πλέον «μέλος» της ΑΜΜΟΥ!
Το συγκρότημα παρουσιάζει επίσημα το άλμπουμ του στο Αθηναϊκό κοινό και υπόσχεται μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά που περιλαμβάνει - εκτός των καινούργιων - και τα παλιά τους τραγούδια αλλά και ένα μεγάλο αριθμό από εντυπωσιακές διασκευές από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο!
Στο σχήμα των ΑΜΜΟΣ προστίθεται και η εξαιρετική τραγουδίστρια Καλλιόπη. (www.ammosmusic.gr / www.myspace.com/ammosmusic)


Πόρτες: 22:00, Είσοδος: 12 ευρώ
Planet Music: Αρδηττού 44, Μετς
(κάτω από το “Exo”, πρώην Blues Hall)
Τηλ: 210 9237109

Σάββατο, Φεβρουαρίου 24, 2007

Cineek magazine


«...η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν το καθρέπτη,
μα σαν φακός να μεγεθύνει…» Μπρέχτ

Δημιουργήσαμε ένα διαδικτυακό περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού και σας καλούμε να το επισκεφθείτε.

Το Cineek magazine–online περιοδικό για τον Εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr αφορά όλες τις τέχνες και απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με αυτές.

Δημιούργημα μιας ομάδας ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ενεργά στο χώρο των Τεχνών, το περιοδικό φιλοδοξεί και είναι :

· ένας τόπος διαλόγου και προβληματισμού ανάμεσα στους δημιουργούς και στους χρήστες του διαδικτύου..
· ένας χώρος που καταγράφει ειδησεογραφικά αναδεικνύοντας το πολιτισμό που παράγεται –ειδικά στη περιφέρεια- το πολιτισμό που αφήνει αδιάφορο τα μεγάλα Μ.Μ.Ε, μιας και δεν έχει τον παράγοντα «κέρδους-υψηλής θέασης».
· δίνει την ευκαιρία σε όλους τους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς φορείς να προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά τους.
· καταγράφει, ως μια βάση δεδομένων, τους καλλιτέχνες και τους χώρους τέχνης, αλλά και τις πολιτιστικές δραστηριότητες των καλλιτεχνικών ομάδων που αποτελούν το πιο ζωντανό κομμάτι στις πόλεις.
· Το εναλλακτικό διαδικτυακό πολιτιστικό περιοδικό www.cineek.gr είναι η συνέχεια της ιστοσελίδας της ιστορικής Λέσχης Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ήταν η μοναδική κινηματογραφική λέσχη συνδικαλιστικού φορέα εργαζόμενων στο κόσμο) που, αν και τερματίστηκε η δεκάχρονη λειτουργία της, τα ιδρυτικά της στελέχη συνεχίζοντας με τις ίδιες αρχές πήραν την απόφαση για τη μετεξέλιξη της ιστοσελίδας της.
· Το Cineek magazine είναι ένα μέσο ενημέρωσης με άποψη και γνώμη που δεν μένει αμέτοχο για τα τεκταινόμενα και παρεμβαίνει είτε μέσω του διαδικτύου, είτε οργανώνοντας πολιτιστικά γεγονότα σε συνεργασία πάντα με φορείς που έχουν να επιδείξουν ποιότητα και συγκροτημένη άποψη, μακριά από ελίτ και λαϊκίστικες φωνές.
· Το Cineek magazine www.cineek.gr ανανεώνεται καθημερινά και ανταποκριτές του είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες του.

Είναι μια ενημερωτική ιστοσελίδα προβολής ιδιαίτερα του εναλλακτικού πολιτισμού και στηρίζεται από ανθρώπους που εξ ιδίων καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να ομορφύνουν τη ζωή μακριά από ανταγωνισμούς και κερδοσκοπικά συμφέροντα..
Μια σελίδα που ευελπιστεί να διακρίνεται από τη δίχως φραγμούς και λογοκρισία έκφραση και προβληματισμό.
Χαρακτηρίζεται από πολυπλευρικότητα επιδιώκοντας την κάλυψη κάθε μορφής πολιτισμού …
Λογοτεχνία, Γλυπτική, Ζωγραφική, Κινηματογράφος, Αρχιτεκτονική, Μουσική, Χορός, Φωτογραφία, Video Art, , Θέατρο, Λαϊκός Πολιτισμός, Παντομίμα, Κόμικς, Φεστιβάλ, Εκθέσεις, Γεγονότα, Συνέδρια, Σεμινάρια, Κατασκευές, Τεχνολογία και οποιαδήποτε άλλη μορφή πολιτιστικής έκφρασης.

Στα πλαίσια της διαμόρφωσης της ιστοσελίδας ΠΡΟΣΚΑΛΟΎΜΕ και ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ το χρήστη του διαδικτύου να πάψει να είναι παθητικός αλλά να δραστηριοποιηθεί και να συμμετέχει είτε γράφοντας άρθρα, σχόλια, κριτική είτε ως ανταποκριτής τοπικού ενδιαφέροντος.

Αν ενδιαφέρεσαι να στηρίξεις μια ιστοσελίδα ελεύθερης έκφρασης που να προβάλλεται ακόμη και η πιο ασήμαντη έως τη πιο σημαντική εκδήλωση ιδιαίτερα του εναλλακτικού πολιτισμού και ειδικά της περιφέρειας, στήριξε το www.cineek.gr.

Ανάδειξε πριν είναι αργά το πολιτισμό της περιφέρειας, της «γειτονιάς σου», για ν’ ακουστεί και η άλλη όψη των πραγμάτων, γιατί ο πολιτισμός δεν είναι μόνο στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.







Για τη Συντακτική Επιτροπή
Παναγιώτης Χιονίδης (Αρχισυντάκτης)
cineek@cineek.gr

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2007

Στιγμιότυπα Ελληνικού Πολιτισμού – Yearbook 06<07


το περιοδικό highlights & η εταιρεία Φιλοθεάμων σας καλούν στην παρουσίαση της ετήσιας έκδοσης

Στιγμιότυπα Ελληνικού Πολιτισμού – Yearbook 06<07

την Τρίτη 6 Μαρτίου 2007, ώρα 19:00
στο café του βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24)

Η καλλιτεχνική παραγωγή στην Ελλάδα έχει να επιδείξει μια εκρηκτική αύξηση σε όλους τους τομείς.
Ο σημερινός αναγνώστης, φιλότεχνος, κάτοικος όχι πια μόνο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας έχει να διαλέξει ανάμεσα σε μια πληθώρα επιλογών: ταινίες, παραστάσεις, εκθέσεις, βιβλία, αλλά και πρωτοποριακές performances, δίσκους και εικαστικές εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία.
Αν θέλει κάποιος να δώσει το στίγμα της χρονιάς που έφυγε, το 2006, θα έλεγε ότι οι νέοι παίρνουν την κατάσταση σιγά-σιγά στα χέρια τους, συνυπάρχοντας με σεβασμό αλλά και κριτική ματιά με την παλαιότερη γενιά καλλιτεχνών.
Το highlights και η Φιλοθεάμων παρουσιάζουν την έκδοση «Στιγμιότυπα Ελληνικού Πολιτισμού – Yearbook 06<07». Στόχος είναι να μπορέσει ο έλληνας και ξένος αναγνώστης, διαβάζοντας αυτή την έκδοση, να συμπληρώσει το παζλ της καλλιτεχνικής παραγωγής με τα καλύτερα κομμάτια της.
Στην φετινή έκδοση κλήθηκαν να καταθέσουν τη δική τους ματιά οι ακόλουθοι:

Τόνια Μάκρα, - αρχιτεκτονική, Χριστίνα Πετρηνού - εικαστικά, Ειρήνη Μουντράκη - θέατρο, Ιωάννα Βασδέκη - φωτογραφία, Βούλα Παλαιολόγου - κινηματογράφος, Χριστίνα Πολυχρονιάδου & Μαρία Κρύου χορός, Γιάννης Σβώλος - κλασσική μουσική, Αργύρης Ζήλος - σύγχρονη ελληνική μουσική, Σπύρος Γεωργίου - δοκίμιο, Σταμάτης Μαυροειδής - ποίηση, Γιώργος Βαϊλάκης - πεζογραφία.

Η πολυτελής, δίγλωσση έκδοση, 600 σελίδων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, θα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στις αρχές Μαρτίου 2007.

Η παρουσίασή της θα γίνει την Τρίτη 6 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο café του βιβλιοπωλείου IANOS σε μια βραδιά που φιλοδοξούμε ότι θα γίνει ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και θα ακουστούν τοποθετήσεις πάνω σε σύγχρονα πολιτιστικά θέματα.

Την παρουσίαση θα ξεκινήσει ο Γιώργος Δραγώνας, εκδότης highlights και ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, διευθυντής highlights και έκδοσης Στιγμιότυπα Ελληνικού Πολιτισμού-Yearbook 06<07.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τους συντάκτες της έκδοσης και συζήτηση με το κοινό.



Πληροφορίες: περιοδικό highlights, Σόλωνος 140, 10677,
[τ] 2103821222, [e] info@highlights.gr

ΤΟ ΤΡΙΦΩΝΟ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ!


ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 10.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

ΕΡΩΦΙΛΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
ΤΡΕΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ "ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ" ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΕΝΑ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΜΟΝΤΕΡΝΑ - ΕΝΤΕΧΝΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ, ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ & ΤΗ ΜΕΛΩΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

ΕΝΑ GROUP ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 10.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ
ΤΟ ΤΡΙΦΩΝΟ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ

3 ΑΝΑΣΕΣ, 3 ΦΩΝΕΣ,
ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΩΣΕ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ,
ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ 3 ΕΥΧΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ
ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ

Είσοδος: 20 ευρώ (με ποτό)
Φοιτητικό: 15 ευρώ
---------------



ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ
Δαναού 13 (στοά), 21200, ΑΡΓΟΣ
ΤΗΛ.: 27510 68537
6977 539986
ΦΑΞ: 27510 69383
e-mail: mousiko-kouti@ebox.gr

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2007

“Please Disturb” Dj set @ BRAFF, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου


Film


Οι Film επέστρεψαν από την πρώτη ευρωπαϊκή τους τουρνέ σε Ισπανία, Ελβετία και Αγγλία και δύο από τα μέλη τους, η Ελένη και ο Μανώλης, θα βρεθούν στα decks του Braff στους Αμπελόκηπους, τη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου.

To dj set το οποίο αναμένεται να γίνει αλυσίδα από events θα έχει τον τίτλο “Please Disturb” και θα γίνεται ανά μήνα!

Το “setlist” περιλαμβάνει τα αγαπημένα indie του σήμερα, μεγάλες και γνωστές επιτυχίες παρέα με ακούσματα των ίδιων καθώς και παλιότερα κομμάτια, κλασικά ή από εκείνα που απετέλεσαν «επιρροή» στον ήχο της μπάντας.

Πηγές: cd και βινύλια που οι Film έχουν στις δισκοθήκες τους!

Braff
Πανόρμου και Δουκ. Πλακεντίας 122
Αμπελόκηποι, Στάση Μετρό Πανόρμου
Έναρξη 23.00
Είσοδος ελεύθερη

Info: www.myspace.com/braff
www.myspace.com/filmgreece







Οι τελευταίες ελληνικές ημερομηνίες της Angel B tour των Film, Μάρτιος 2007

Οι Film μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες εννέα συναυλίες επί ελληνικού εδάφους για την, μακρά, Angel B tour τους.

Οι πόλεις και οι ημερομηνίες έχουν ως εξής:

1 Μαρτίου, Λάρισα, Vertigo
2 Μαρτίου, Καρδίτσα, Blues Bar
9 Μαρτίου, Πάτρα, Πτωχοκομείο
(«Manifest 1» φεστιβάλ, με Firewakeup και Closer)
10 Μαρτίου, Ναύπακτος
(με English Handmade Must)
14 Μαρτίου, Βέροια, Prive
15 Μαρτίου, Κοζάνη, Palmyra
16 Μαρτίου, Ιωάννινα, Στοά
(με Fuzzy Nerds)
17 Μαρτίου, Θεσσαλονίκη, Zenit
(& πάρτυ για το τέλος της περιοδείας με dj set από Ελένη και Μανώλη!)
23 Μαρτίου, Αθήνα, Planet Music
(με Gad & πάρτυ για το τέλος της περιοδείας από Ελένη και Μανώλη!)

Η Angel B tour πέρασε από τέσσερις χώρες εκτός της Ελλάδας και είχε ξεκινήσει στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2006! Μετά τις συναυλίες του Μαρτίου οι Film θα αποτραβηχτούν στο στούντιο για να δουλέψουν νέο υλικό για το τρίτο τους άλμπουμ!

www.myspace.com/filmgreece
www.filmband.gr

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007

τοbCREATIVE

αυτό το
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου
στο Chroma-Χρώμα
Καραγεώργη Σερβίας & Λέκκα
Πλ. Συντάγματος
(23:00) Είσοδος ελεύθερη

τοbCREATIVE σας ταξιδεύει με τον Εξάντα στην εξέγερση της Oaxaca

προβολή του ντοκιμαντέρ του Γ. Αυγερόπουλου
Οι επαναστάτες της Οαχάκα

1o stage
indie alternative

2o stage
Φωτογραφία, κόμικς, γραφιστική, εικονογράφηση,
ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές
+ προβολή Οι επαναστάτες της Οαχάκα

3o stage
Freestyle, funky, reggae, ska
Dj Alex Afanas
σε ένα ξέφρενο groovy party
μέχρι το πρωί


Περιοδικό Υποβρύχιο,
Μαυρογένους 6,
Γαλάτσι 11146,
210-2131127.

Φαίδων Πατρικαλάκις: Θεατρικές διαδρομές


Στον Εκθεσιακό χώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24,
τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 7.30μμ
σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Φαίδωνα Πατρικαλάκι
με σκηνικά και κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις.

Διάρκεια της έκθεσης έως τις 14 Μαρτίου2007
Παράλληλα και στα πλαίσια των εγκαινίων θα παρουσιαστεί την ίδια μέρα
(Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου) στις 8 το βράδυ, στον ίδιο χώρο εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ, Σταδίου 24
το πρόσφατο βιβλίο του ζωγράφου:

«Tο μπαρόκ στις ηγεμονικές αυλές της Eυρώπης τον 17ο και 18ο αιώνα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μανδραγόρας
θα μιλήσουν
η κριτικός της τέχνης Χαρίσσα Δημητρακοπούλου
ο ποιητής και εκδότης του «Mανδραγόρα» Kώστας Kρεμμύδας
ο ποιητής και δοκιμιογράφος Aνδρέας Παγουλάτος
Αποσπάσματα από κείμενα και ποιήματα του Φ. Π. διαβάζουν οι
Τάκης Βουτέρης, Αννίτα Δεκαβάλλα, Κώστας Καζάκος, Eύα Kοταμανίδου
Στο πιάνο ερμηνεύει κομμάτια μπαρόκ μουσικής η πιανίστα Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Φαίδων Πατρικαλάκις θα υπογράφει βιβλία του.

O Φαίδων Πατρικαλάκις γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Bακαλό και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Académie Julian, στην Académie du Feu, με την καθοδήγηση του Jabot, και στην École de Dessin Appliqué à la Mode Historique.
Tα έργα του από το 1960 παρουσιάζονται σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, ο Φαίδων Πατρικαλάκις ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία-ενδυματολογία.
Πρώτη του δουλειά τα σκηνικά για τον Mατωμένο Γάμο στην «Alliance Française» (1960).
Στο Παρίσι, όπου δούλεψε από το 1961 μέχρι το 1964, μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το «Théâtre de poche» και στο Λονδίνο με το θέατρο «Old Witch».
Στην Eλλάδα δούλεψε με το Θέατρο Tέχνης του Kαρόλου Kουν (1967-1973), το K.Θ.B.E. (1970), το Θέατρο Στοά (1971), το Θέατρο Kαρέζη-Kαζάκου (1973-1974), το Aνοικτό Θέατρο (1975) κ.ά., ενώ πρόσφατα είχε την ευθύνη των σκηνικών στον Προμηθέα Δεσμώτη που παρουσιάστηκε στην Eπίδαυρο από το Θεσσαλικό Περιφερειακό Θέατρο.
Έχει δημοσιεύσει σειρά βιβλίων για τη ζωγραφική, τη σκηνογραφία, ταξιδιωτικές εμπειρίες, καθώς και δυο ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις «Mανδραγόρας»:
H αρπαγή του βελούδου, (Σχέδια και λέξεις), το 2001·και Legato, το 2004.
Άλλα βιβλία του: Άγιο Όρος, Λεύκωμα με κείμενα και λαδοπαστέλ, Kύθνος, Aμοργός, Λεύκωμα με κείμενα και λαδοπαστέλ· Oία, Λεύκωμα με κείμενα και λαδοπαστέλ· H πέτρα της σφενδόνας, εκδ. Eγνατία 1980, Φαίδων, Λεύκωμα, Aθήνα 1982, Iστορία της σκηνογραφίας, 19ος-20ος αιώνας (B΄ τόμος), εκδ. «Aιγόκερως» 1984, Tαξιδεύοντας ζωγραφικά, εκδ. «Φόρκυς» 1985, Tο ρεαλιστικό, το ερωτικό και το υπερβατικό στη ζωγραφική (13ος-18ος αιώνας) εκδ. «Aιγόκερως» 1988, Ένα υπερβατικό γεγονός, εκδ. Kαστανιώτη 1988, Iνδία, μια χώρα όπου οι άνθρωποι πετάνε και τα πουλιά περπατάνε, εκδ. «Aιγόκερως» 1989, Eλέφαντας σε μοναστήρι, εκδ. Kαστανιώτη 1990, Iστορία της σκηνογραφίας, 15ος-19ος αιώνας (A΄ τόμος), εκδ. «Aιγόκερως» 1992, Θεράπευαν με τη μουσική, εκδ. Kαστανιώτη 1993, β΄ έκδοση 1994, H πορεία και το όραμα της βυζαντινής ζωγραφικής, εκδ. «Παρουσία» 1995, Yεμένη, H γλυκιά ευκολία του ήλιου μέσα σ’ ένα κρυστάλλινο σύμπαν, εκδ. «Aιγόκερως» 1996, Tα μεγάλα χρώματα, Mυθιστορηματική βιογραφία Θεοφάνους του Kρητός, εκδ. «Παρουσία» 1998, Tο μίσος δεν είναι μέλι που τελειώνει, εκδ. «Kέδρος» 1998).

Φαίδων Πατρικαλάκις, Το Μπαρόκ στις ηγεμονικές αυλές της Ευρώπης τον 17ο και 18ο αιώνα, Πρόλογος:
Αθηνά Σχινά, δοκίμιο, εκδ. Μανδραγόρας, σελ. 239, τιμή: 10 ευρώ.

Εικοστό τρίτο βιβλίο του ζωγράφου Φαίδωνα Πατρικαλάκι, τρίτο από τις εκδόσεις Μανδραγόρας μετά τις δύο ποιητικές του συλλογές «Η αρπαγή του βελούδου» και «Legato».

Μια αφηγηματική περιήγηση του ζωγράφου στις ηγεμονικές αυλές της δύσης και μια πρωτότυπη ―μέσω φανταστικών ημερολογίων― κατάθεση για το έργο σημαντικών ζωγράφων και δημιουργών στην περίοδο του Μπαρόκ.

Με αναφορές στους μουσικούς Κλαούντιο Μοντεβέρντι, Ζαν Μπατίστ Λουλί, Χένρι Πέρσελ, Χέντελ, Βιβάλντι, Κουπρέν, Ζαν Αντουάν Βατό, Ζαν Φιλίπ Ραμό, Μπαχ, αλλά και στους ζωγράφους Γκουίντο Ρένι, Φραντσέσκο Αλμπάνι, Αρτεμισία Τζεντιλέσκι, Νικολά Πουσέν, Φιλίπ ντε Σαμπέιν, Γιαν Βερμέερ και Τιέπολο, ο Πατρικαλάκις υπογράφει ένα έργο ζωής, που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε με λιτό και απλό τρόπο, δίχως διδακτισμούς και υπερβολικές λεπτομέρειες, τις ανησυχίες, τα πάθη, τα οράματα και τις επιδιώξεις σημαντικών δημιουργών.
Το βιβλίο, άλλοτε σε τριτοπρόσωπη και άλλοτε σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, κινείται ανάμεσα στο δοκιμιακό λόγο και τη μυθιστορία, παρακολουθώντας τα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα, αλλά και τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.
Ο αναγνώστης μυείται στην ουσία και το ρόλο της ζωγραφικής, στις σχέσεις των καλλιτεχνών, στα προσωπικά τους βιώματα, στις επαφές, τα ταξίδια κια τις συναντήσεις τους, στους έρωτες, τα μίση και τα πάθη που αναπτύχθηκαν, στους ανταγωνισμούς και τις συνεργασίες που εδραιώθηκαν.

Ο Φαίδων Πατρικαλάκις ανέλαβε ένα δύσκολο εγχείρημα και πήρε μεγάλο ρίσκο, συγκεντρώνοντας δέκα χρόνια το υλικό του και προσπαθώντας να του δώσει την τελική του μορφή, μέσα από μια ιστορία που μας ταξιδεύει στους μαγικούς κόσμους της τέχνης, στην ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά, αλλά και μεστή καλλιτεχνικά, περίοδο για την Ευρώπη.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2007

Air Guitar Greece 2007_ Κυριακή 22 Απριλίου 2007_ Club Underworld

«Air Guitar είναι το φανταστικό όργανο
που χρησιμοποιείται όταν παριστάνεις ότι παίζεις κιθάρα.

Συχνά συνοδεύεται με δυνατή φωνή
όταν ο air guitarist επιλέγει να τραγουδά ταυτοχρόνως
ή με απλό lip-synching,
ενώ συχνά χρησιμοποιείται και το headbanging
σε συνδυασμό με air guitar.
Για πολλούς θεωρείται μια ειδική μορφή... χορού.»
Wikipedia


«Είναι ωραίο να είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής σε κάτι»
C Diddy, Air Guitar World Champion 2003

"To Err is Human, to Air Guitar...Divine"
Bjorn Turoque



Air Guitar Greece 2007
Κυριακή 22 Απριλίου 2007
Club Underworld



Η ώρα έφτασε για την Ελλάδα να αναδείξει τον δικό της πρωταθλητή στο πιο θεμελιώδες για την ιστορία του rock n roll και όχι μόνο ... «άθλημα».

Με μια πένα το μόνο εφόδιο πάνω στη σκηνή οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να δείξουν την αξία τους έχοντας στη διάθεσή τους μόνο 60 δεύτερα (από μουσικό κομμάτι της επιλογής τους) και μια ομάδα κριτών επιλέγει τον τελικό νικητή σε μια διαδικασία δύο γύρων έχοντας κριτήρια τη μοναδικότητα, την έμπνευση, τη τεχνική, τη σκηνική παρουσία, το πάθος αλλά και την «αερότητα».... όλα δηλαδή τα παραπάνω και όσα ακόμα ο κάθε διαγωνιζόμενος προσθέσει για να κάνει όσο πιο «πραγματική» την εμφάνισή του....

Το έπαθλο; Πέρα από τη φήμη και τη δόξα... πέρα από όσα θα θυμάστε στα γεράματά σας...
Ένα ταξίδι στη Φινλανδία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Air Guitar 2007 που θα γίνει στις 5-7 Σεπτεμβρίου, στην πόλη του Oulu, όπως άλλωστε και τα τελευταία 12 χρόνια.

Ο τίτλος και μόνο του έλληνα πρωταθλητή εξασφαλίζει την απευθείας συμμετοχή στον μεγάλο τελικό αλλά και την απαραίτητη προπαρασκευή, αυτοσυγκέντρωση, προπόνηση και εκπαίδευση στο Air Guitar Training Camp που προηγείται. Μετά τα πάντα είναι στο χέρι σου.... ακόμα και ο παγκόσμιος τίτλος.

Σύμφωνα με το μανιφέστο ο σκοπός του Air Guitar World Championships είναι να προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη. «Σύμφωνα με την ιδεολογία του Air Guitar, ο πόλεμος θα σταματήσει και όλα τα άσχημα θα εξαφανιστούν, όταν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου κάνουν Air Guitar.»
Γι’ αυτό το λόγο και όλο το σύμπαν καλείται να παίζει Air Guitar στο τέλος του διαγωνισμού.

Άλλωστε το λέει και ο αρχαίος μύθος... θα έρθει εκείνη η εποχή που οι άνθρωποι θα βάλουν στην άκρη τα κινητά που τους σκλαβώνουν και τα όπλα που σκλαβώνουν άλλους ανθρώπους, θα πάρουν τις αερο-κιθάρες τους και ένας νέος πολιτισμός θα ξεκινήσει....

Μπορείς να χάσεις τα πάντα, όχι όμως και κάτι που δεν υπάρχει...

Και επειδή ακριβώς δεν υπάρχει είναι υπεράνω όλων, ηλικίας, φύλου, γνώσης...
Όλοι μπορούν να παίξουν Air Guitar... το μόνο που χρειάζεται είναι πάθος και ψυχή....

Οι κανόνες πολύ απλοί...

1. Ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει στη διάθεσή του 60 δευτερόλεπτα από κομμάτι δικής του επιλογής.

2. Η κιθάρα του πρέπει να είναι από... αέρα, άρα αόρατη.

3. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε ακουστική ή ηλεκτρική κιθάρα αλλά δεν μπορεί να «εφεύρει» κάτι άλλο.

4. Ο διαγωνισμός έχει δύο γύρους, στον πρώτο η επιλογή του τραγουδιού είναι του κάθε διαγωνιζόμενου.
Αν περάσει στο δεύτερο γύρο όμως...εδώ τον περιμένουν 60 δευτερόλεπτα ενός άγνωστου τραγουδιού που θα ακούσει μόνο μια φορά πριν ξεκινήσει ο τελικός γύρος.

(ο κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να διαθέσει σε cd το κομμάτι της επιλογής του μαζί με την αίτηση συμμετοχής, το κομμάτι αυτό μπορεί να το έχει φτιάξει ο ίδιος ώστε να έχει τη διάρκεια των 60 δευτερολέπτων ή να ενημερώσει τους διοργανωτές σε ποιο σημείο ξεκινά και που σταματά).

5. Air Roadies επιτρέπονται μόνο μέχρι να ξεκινήσουν τα 60 δεύτερα.
Πετάλια, ενισχυτές, backing groups ή ολόκληρες Air Bands με οποιοδήποτε ορατό τρόπο απαγορεύονται αυστηρά.
Μόνο μια πένα μπορεί να συντροφεύσει τον διαγωνιζόμενο...
it’s a long way to the top…

6. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο dress code, ο καθένας κάνει τις δικές του επιλογές.

Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από επτά άτομα, απολύτως σχετικά με το αντικείμενο που τα ονοματά τους θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Με κλίμακα βαθμολογίας απο το 4 μέχρι το 6 βαθμολογούν, την πρωτοτυπία, το πάθος, τη τεχνική, την έμπνευση, τη ρεαλιστικότητα και την «αερότητα».
Αυτό το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό από όλα, είναι η μαγική συνταγή του Air Guitar.

Ο μεγαλύτερος και ο μικρότερος βαθμός αφαιρούνται
(όπως και στο καλλιτεχνικό πατινάζ)
και οι υπόλοιποι αθροίζονται. Νικητής αυτός που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς συνολικά από τους δύο γύρους.

Όσο για την βραδιά εκείνη με τη συμμετοχή των Koolians… σίγουρα θα είναι ανατρεπτική!!!

Οι Koolians σε ένα special set για τη μεγάλη βραδιά θα τιμήσουν και αυτοί με τη σειρά τους ... τον αέρα!!!

Και πολλά πολλά ακόμα που θα ανακοινωθούν πολύ πολύ σύντομα.

Just keep your ears and eyes busy….


Για περισσότερες πληροφορίες:

www.myspace.com/airguitargreece
air_guitar_greece@yahoo.gr

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2007

Συνέντευξη :Ο Παντελής Θαλασσινός ξετυλίγει το νήμα της τελευταίας του δουλειάς και μιλάει για όσα τον εμπνέουν !


Το «Καλαντάρι»

Ο Παντελής Θαλασσινός
ξετυλίγει το νήμα της τελευταίας του δουλειάς
και μιλάει για όσα τον εμπνέουν,
τους πιο σημαντικούς σταθμούς της πορείας του
και τα μουσικά σχέδιά του.


Συνέντευξη στον Δημήτρη Γαλάνη


Ένα ημερολόγιο αλλιώτικο από τα αλλά είναι το μουσικό ταξίδι στους μήνες, στο οποίο μας μυούν ο Ηλίας Κατσούλης στιχουργικά και ο Παντελής Θαλασσινός μουσικά.

Ένα ταξίδι άλλοτε ήρεμο και άλλοτε πιο άγριο, όπως οι διαθέσεις μας μέσα στο χρόνο.

Ένα ταξίδι από μήνα σε μήνα, από χιόνι σε βροχή και από βροχή σε λιακάδα.

Μεταβολές που κάποια στιγμή όλοι νιώσαμε.

Όπως ο καιρός που αλλάζει παίζοντας με τις αντοχές τις δικές μας, αλλά και της φύσης γύρω μας, έτσι και αυτός ο καινούριος δίσκος ακουμπά με προσοχή δώδεκα τραγούδια στη δισκοθήκη της καθημερινότητάς μας.

Τραγούδια που καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής. Ερωτικές μπαλάντες και λαϊκά τραγούδια γεμάτα αισιοδοξία.
Τραγούδια με ηλεκτρικό ήχο χωρίς να λείπουν και τα τραγούδια με παραδοσιακές επιρροές.

Το «Καλαντάρι» δεν θα ήταν δίκαιο να παρουσιαστεί σαν ένα ακόμα Cd που μόλις κυκλοφόρησε.

Πρόκειται για μια τρισδιάστατη δουλειά που κεντρίζει τις αισθήσεις μας με λόγο, μουσική και εικόνα.

Ολα συνδέονται μεταξύ τους. Ο στίχος γίνεται η αφορμή και από αυτόν εμπνέονται η μουσική και οι εικόνες.

Ο Ηλίας Κατσούλης επισημαίνει πως «ήταν τυχεροί οι στίχοι αυτοί, γιατί έπεσαν σε καλά χέρια.

Όταν τους έγραφα, δεν ήξερα αν θα μελοποιηθούν και ποιον θα συγκινήσουν.

Εκ των υστέρων, διαπίστωσα ότι ήταν σαν να μου τους υπαγόρευε ο Παντελής, επομένως του ανήκαν.

Ο Παντελής τους έντυσε μ’ εκείνα τα μελωδικά χρώματα που τους ταίριαζαν, αποκαλύπτοντας όλα τα φανερά ή κρυμμένα συναισθήματα τους».

Ο Παντελής, από την πλευρά του λέει αναφερόμενος τόσο στους στίχους όσο και στα έργα της ζωγράφου Γιούλας Ροζάκου που παρουσιάζονται στο ένθετο του Cd: «διαβάζοντας τους στίχους ένιωσα ότι τα τραγούδια αυτά έψαχναν μουσική.

Οι στίχοι και οι ζωγραφιές με μάγεψαν... Ηταν τα υλικά, το χαρτί κι η αλευρόκολλα που, αν τους έβαζα το σπάγκο, θα γίνονταν χαρταετός».

Ο Δημήτρης Γαλάνης επικοινώνησε με τον Παντελή Θαλασσινό διαδικτυακά και μίλησαν για ένα «Καλαντάρι» αλλιώτικο από τα άλλα.

Το milomagazine blog σας παρουσιάζει την κουβέντα που προέκυψε.

Καλή…ακρόαση!



1. Tι είναι το «Kαλαντάρι» για εσάς;

Είναι ένας δίσκος που με ικανοποιεί για το αποτέλεσμα, που νομίζω ότι καλύπτει τις προσδοκίες αυτών που περίμεναν κατι καλό ή ακομα και καλύτερο απο μένα.
Όσο κι αν αυτο φαντάζει εγωιστικό, είναι μία αλήθεια που πηγάζει απ την ευθύνη και την αγωνία, μου να ικανοποιήσω τους ήδη φίλους των τραγουδιών μου.
Στη συγκεκριμένη στιγμή θέλησα να κανω μια δουλεια που να έχει θέμα. Ενα θέμα σαν να είναι ένα τραγούδι με 12 μέρη.

2. Πως προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε ένα δίσκο με ένα τραγούδι για κάθε μήνα;

-Την ώθηση για το ΚΑΛΑΝΤΑΡΙ μου την έδωσαν οι στίχοι του Ηλία Κατσούλη και τα εικαστικά έργα της Γιούλας Ροζάκου, και αυτό έγινε τρία -τέσσερα χρόνια πριν δηλ το 2002, όταν δημοσιεύοντο στο περιοδικό Δίφωνο.

3. Tι σας εμπνέει για να γράψετε στίχους και μουσική;

Τα πάντα μπορούν να με εμπνεύσουν.
Οτιδήποτε νοιώθω ότι θέλει απο μόνο του να γίνει τραγούδι, περισσότερο όμως ενας καλός και συγκινητικός στίχος.

4. Yπάρχουν βιωματικά στοιχεία στα τραγούδια σας;

Τα περισσότερα τραγούδια ειναι μέσα στο μυαλό μας, είτε απο προσωπικά βιώματα είτε απο ιστορίες ή πάθη των φίλων μας που τους πονάμε και ζουμε μαζί τους.
Κάποια στιγμή βγαίνουν πρός τα έξω, σε μορφή προσωπικών ιστοριών, που συγκινεί ομοίους, και αυτούς που ειναι στο ίδιο "μήκος κύματος"

5. Ποια δισκογραφική σας δουλειά ξεχωρίζετε και γιατί;

Θέλω να ξεκαθαρίσω πως όλες μου τις δουλειές τις έχω για καμάρι μου, και είμαι περήφανος για όλα τα τραγούδια μου, επιτυχίες και μη.
Όμως αγαπάω αυτό τον καιρό πολύ το Καλαντάρι, γιατί είναι η δουλειά που με απασχόλησε για τρία χρόνια. Συναισθηματικά αγαπάω πολύ τα Αστρανάμματα, γιατι τότε πήρα τη μεγάλη απόφαση να αρχίσω και να τελειώσω με τα χέρια μου ένα δίσκο.
Δηλαδή σε όλα, απο το εξώφυλλο, την ενορχήστρωση, τα παιξίματα, και όλη η δουλεια, να περάσει απο τη δική μου κρίση κι αισθητική.
Μπήκαμε στο στούντιο όλοι παρθένοι, (εννοώ και τους μουσικούς φίλους μου απ τη Χίο), και για πρώτη φορά γράψαμε με πρόβες τα πάντα μόνοι μας.
Ειναι και το εξώφυλλο με τη Φαιδρούλα μου, και το υλικό του δίσκου που ήταν και παραμένει ακόμα άριστο.

6. Tους «Λαθρεπιβάτες» τους θυμάστε με νοσταλγία ή πλέον αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι του μουσικού σας παρελθόντος;

Για μένα οι Λαθρεπιβάτες ειναι η γεύση του παλιού καλού κρασιού, κι η γυαλάδα του άφθαρτου ακόμα ποτηριού.
Η όρεξη, η φρεσκάδα, και το ακούραστο στο σώμα και στο πνεύμα.
Η αθωότητα με την οποία βγάλαμε τα ρούχα, με τη λαχτάρα, να βουτήξουμε ακόμα κι άν ήταν βαθειά.
Αυτό που νοιώθαμε, ήταν η εσωτερική παρόρμηση, που νοιώθει κάποιος την Άνοιξη βλέποντας τη θάλασσα.
Να κολυμπήσουμε, και να αρχίσουμε να παίζουμε, πετώντας νερά ο ένας στον άλλο.

7. Ποια είναι η σχέση σας με το κοινό: αποδέκτης των δημιουργιών σας ή μέρος μιας ευρύτερης παρέας που διασκεδάζει, συγκινείται και χαίρεται με τις δημιουργίες σας;

Η σχέση μου με το κοινό μου είναι λίγο από ολα οσα είπατε.
Πιο πολύ το αισθάνομαι σαν μια μεγάλη παρέα που τη διασκεδάζω, με την κιθάρα μου, παίζοντας τους ότι θα μπορούσε να τους αρέσει.

8. Tι σας αρέσει περισσότερο: να κλείνεστε στο στούντιο και να δημιουργείτε ή να ερμηνεύετε τα τραγούδια σας μπροστά σε κόσμο και γιατί;

Πίστευα πάντα και πιστεύω ότι η μουσική παίζεται ζωντανά.
Δυστυχώς η περισσότερη μουσική που ακούμε σήμερα, ειναι κονσέρβα.
Οι καλλιτέχνες παίζουν ζωντανά, όπως και οι μεγάλοι ηθοποιοί φαίνονται στο Θέατρο.
Σαφώς εγώ προτιμώ τις ζωντανές εμφανίσεις, και το απρόσμενο της κάθε φοράς.
Εξ άλλου σε λίγο δε θα γράφονται CDs. Καλό είναι, να προσπαθήσουμε, να εξοικειωθούμε μ αυτη την ιδέα.

9. Έχετε συνεργαστεί με δεκάδες αξιόλογους Eλληνες καλλιτέχνες.
Ποια συνεργασία σας ξεχωρίζετε και γιατί;

Έχω συνεργαστεί με τόσο καταξιωμένους ανθρώπους που απο όλους και κάτι αποκόμισα.
Αξέχαστη θα μου μείνει πάντως η συνεργασία με την Χάρις Αλεξίου, στην Οδό Νεφέλης στο Θησείο, που ήταν και μία κρίσιμη στιγμή της μουσικής πορείας μου.
Αισθανόμουν ότι προσέφερα και γω, και αυτό με έκανε να νοιώθω ακόμα πιο καλά.

10. Yπάρχει κάποιος/α με τον/την οποίο/α δεν συνεργαστήκατε αλλά θέλετε να το κάνετε στο μέλλον;
Aν, ναι ποιος και γιατί;

Φυσικά και δεν έχω συνεργαστεί με δεκάδες η και εκατοντάδες αξιόλογους ανθρώπους που θαυμάζω η θαύμαζα στο παρελθόν, αλλά η ζωή πολλές φορες δε μας τα φέρνει όλα.
Όσοι μου πρότειναν συνεργασία απ' αυτούς που θαύμαζα την αποδέχθηκα σαν μεγάλη τιμή προς το πρόσωπό μου. Όμως σαν κριτήριο για μια συνεργασία, σας λέω πως είχα πάντα τη γνωριμία και τη φιλία με τους συνεργάτες.
Ποτέ δεν συνεργάστηκα με συνοικέσιο.

11. Mετά το «Kαλαντάρι» τί; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Οι εμφανίσεις μου στο GAZARTE τα Παρασκευοσαββατοκύριακα, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, οι συναυλίες οι καλοκαιρινές και μετά, δεν ξέρω τι άλλο θα κάνω.


Η παγκόσμια Κληρονομιά στο ελληνικό internet


Eίμαστε στην ευχάριστη θέση
να σας ανακοινώσουμε,
πως ολοκληρώθηκε
η μετάφραση και η μεταφορά
στο ελληνικό διαδίκτυο,
του μεγαλύτερου προγράμματος της UNESCO,
"Παγκόσμια Κληρονομιά".

Στο κατάλογο αυτό,
ο Έλληνας χρήστης,
μπορεί να βρει γενικές πληροφορίες
για καθένα από τα 830
Παγκόσμια Μνημεία της UNESCO,
σε ένα εύχρηστο περιβάλλον,
σε μορφή blog,
ώστε να μπορούν οι χρήστες
να αφήνουν ελεύθερα τα σχόλιά τους.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα
στην αναβάθμιση του ελληνικού διαδικτύου,
αφού η χώρα μας, ήταν μία από τις ελάχιστες
που δεν είχε προχωρήσει στη πλήρη καταγραφή αυτή,
η οποία δίνει την ελευθερία,
κυρίως στους μαθητές και σπουδαστές,
να έχουν δωρεάν ενημέρωση για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό.


Η ιστοσελίδα μας είναι www.unescohat.wordpress.com


Αντώνης Παπαδόπουλος

Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO

Ιστορίας Τέχνης και Θεάτρου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2007

S.O.Sτε τους υγρότοπους του Αιγαίου

2 Φεβρουαρίου 2007: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Από τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα του Αιγαίου είναι οι νησιωτικοί υγρότοποι, που καλύπτουν μια έκταση 40km2 σε 50 αιγαιοπελαγίτικα νησιά (εκτός της Κρήτης). Από τους 342 υγρότοπους που υπάρχουν στα νησιά, τουλάχιστον οι 25 έχουν καταστραφεί πλήρως, ενώ για πολλούς η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Αυτό προέκυψε από διετή έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται σε σειρά εκδηλώσεων στην Κω με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Οι εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν ομιλίες σε σχολεία και επισκέψεις σε υγρότοπους, συνδιοργανώνονται από το Γραφείο Περιβάλλοντος Β. Συγκροτήματος της Β-θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και το WWF Ελλάς, με την υποστήριξη των Δήμων Κω και Δικαίου.

«Eξ αιτίας του θεσμικού ελλείμματος, της ανεπάρκειας εφαρμογής νομοθεσίας και της άγνοιας, οι υγρότοποι των νησιών υποβαθμίζονται ταχύτατα καθώς αλλοιώνονται και ρυπαίνονται έντονα, συρρικνώνονται καθημερινά λόγω εκχερσώσεων, μπαζωμάτων και δόμησης, και τελικά, χρησιμοποιούνται για το πρόσκαιρο κέρδος των ολίγων στερώντας τα οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία και τις επόμενες γενεές», τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Καλούστ Παραγκαμιάν.

Η έρευνα του WWF Ελλάς εντόπισε 280 φυσικούς και 62 τεχνητούς υγρότοπους σε 50 νησιά του Αιγαίου εκτός της Κρήτης. Ο νομός Κυκλάδων διαθέτει 94 υγροτόπους, ο νομός Λέσβου 81, ο νομός Δωδεκανήσου 54, ο νομός Εύβοιας 43, ο νομός Μαγνησίας (Β. Σποράδες) 16 και ακολουθούν οι υπόλοιποι νομοί με λιγότερους. Το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους είναι η Λέσβος (60) και ακολουθούν, η Εύβοια (38), η Ρόδος (25), η Λήμνος (21), η Νάξος (19) η Χίος (16), η Άνδρος (15). Οι κύριοι τύποι υγροτόπων είναι μικρές εκβολές εποχιακών χειμάρρων, βάλτοι εκβολών, παράκτια έλη, αλμυρόβαλτοι, λίμνες, αλυκές, πηγές και ρέματα. Στην Κω υπάρχουν 10 υγρότοποι που καταλαμβάνουν έκταση σχεδόν 1.200 στρεμμάτων, δηλαδή περίπου το 0,4% της επιφάνειας του νησιού. Οι μεγαλύτεροι είναι η Αλυκή Τιγκακίου και το έλος Ψαλιδίου

Η σημασία των υγροτόπων του Αιγαίου είναι πολλαπλή καθώς αποτελούν ενδιαιτήματα ενός μεγάλου αριθμού ειδών φυτών και ζώων (μερικά από τα οποία είναι σπάνια ή ενδημικά), συνιστούν σπάνιους και ιδιαίτερα πολύτιμους τύπους οικοτόπων στο ημίξηρο νησιωτικό περιβάλλον, αποτελούν πολύτιμους σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και διατροφής εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών. Η αξία τους για τις νησιωτικές κοινωνίες είναι πολύ μεγάλη καθώς είναι απαραίτητοι για την αρδευτική και υδρευτική επάρκεια και αυτονομία, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ποικιλία και την ομορφιά των τοπίων και τονίζουν τη γραφικότητά τους, διατηρώντας και δημιουργώντας - μεταξύ άλλων - αμμώδεις παραλίες. Έτσι στηρίζουν τον τουρισμό, τη σύγχρονη βασική οικονομική δραστηριότητα των νησιωτών.

Η διατήρηση των υγροτόπων ως φυσικών πόρων για τις επόμενες γενιές είναι υπόθεση όλων μας. Απαιτείται συσστράτευση πολιτών, οργανώσεων και πολιτειακών φορέων για την προστασία και διάσωσή τους.

Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Φίλιππος Νικολάου δήλωσε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων: “H υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι επισκέψεις σε σχετικά κέντρα και η συνεργασία με μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι ο πλέον παραγωγικός τρόπος για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και τη μεταφορά εμπειρίας και γνώσης στις τοπικές κοινωνίες. Η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία ανοίγει το σχολείο στην κοινωνία και δημιουργεί αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Περισσότερες πληροφορίες:
Καλούστ Παραγκαμιάν, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Υγροτόπων Αιγαίου , τηλ. 6977780712, paragam@otenet.gr
Φίλιππος Παπανικολάου, Υπεύθυνος Περ/ντικής Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, τηλ. 22420-30155


Οι υγρότοποι στην Κω




Στην Κω εντοπίστηκαν 10 υγρότοποι μεγαλύτεροι από 1 στρέμμα (8 φυσικοί και 2 τεχνητοί) που καταλαμβάνουν έκταση σχεδόν 1.200 στρέμματα, δηλαδή περίπου το 0,4 % της έκτασης του νησιού (287.6 km2). Οι μεγάλοι υγρότοποι {Αλυκή Τιγκακίου (έκταση 1 km2) και έλος Ψαλιδίου (έκταση 100 στρέμματα)} έχουν μεγάλη σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά ενώ όλοι έχουν καθοριστική σημασία για την επιβίωση υδρόβιων ασπονδύλων (πολλά εκ των οποίων είναι ενδημικά), ψαριών, αμφιβίων και ερπετών. Παράλληλα, έχουν μεγάλη μακροπρόθεσμη οικονομική σημασία για το νησί καθώς ολοένα και αυξανόμενος αριθμός τουριστών του νησιού ενδιαφέρεται για την παρατήρηση της φύσης.



Η Αλυκή Τιγκακίου καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 1 km2 και είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός υγρότοπος του νησιού. Φυσικός υγρότοπος παλαιότερα, μετατράπηκε και λειτούργησε ως αλυκή μέχρι το 1989. Από τότε ο υγρότοπος προσπαθεί να ανακτήσει κάποιες από τις παλαιότερες φυσικές του λειτουργίες. Η παρουσία μεγάλου αριθμού οικοτόπων και η σημασία του υγροτόπου για τα μεταναστευτικά πουλιά είχε σαν αποτέλεσμα να θεσπιστεί πολύ αυστηρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας. Στην πράξη όμως ο υγρότοπος δέχεται συνεχείς υποβαθμιστικές παρεμβάσεις από ιδιώτες, φορείς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που αν συνεχιστούν και στο μέλλον θα έχουμε το παράλογο να υπάρχει μια περιοχή με νομική προστασία στον υψηλότερο βαθμό που θα είναι καταστρεμμένη.

Το έλος Ψαλιδίου είναι επίσης πολύ σημαντικός υγρότοπος. Καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 100 στρέμματα και είναι ο ένας από τους δυο υγροτόπους του Αιγαίου που προστατεύονται σχετικά επαρκώς και έχουν περιβαλλοντική διαχείριση. Παρόλο που είναι στριμωγμένο ανάμεσα σε ιδιοκτησίες ιδιωτών είναι περιφραγμένο και φυλάσσεται και ίσως διατηρηθεί μακροπρόθεσμα αν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές στην εισροή ρύπων και τον εμπλουτισμό του με γλυκά νερά καλής ποιότητας.